NIEUWS

Voorbeschouwing SC Cambuur – N.E.C.

datum icoon 03-04-2022
readtime icoon 3 min leestijd

Vanmiddag moet N.E.C. het in Leeuwarden opnemen tegen SC Cambuur. De Friezen maken qua sportieve resultaten eenzelfde seizoen door als N.E.C. Beide ploegen promoveerden afgelopen jaar, beide ploegen presteerden met name de eerste seizoenshelft boven verwachting en beide ploegen hebben na de winterstop een stuk meer moeite met het bijeensprokkelen van de punten. Cambuur en N.E.C. wonnen in 2022 allebei pas één competitiewedstrijd.

SC Cambuur staat op het moment op een keurige negende plaats, met 33 punten. N.E.C. heeft één punt minder en staat daarmee een plekje lager op de ranglijst. Het treffen van vanmiddag is daarmee een directe strijd om een plek in het linker rijtje, al zal zowel in Nijmegen als Friesland vooral naar het grotere geheel gekeken worden. Bij Cambuur gebeurt dat sinds afgelopen week onder leiding van interim-trainer Dennis Haar, die de honneurs waarneemt nu trainer Henk de Jong door gezondheidsproblemen langer afwezig zal zijn.

N.E.C. kon zich de afgelopen drie speelronden beklagen over de arbitrage (en de VAR in het bijzonder), maar daar is inmiddels meer dan genoeg over gezegd. De drie wedstrijden leverden uiteindelijk slechts één punt op (0-0 tegen Sparta), maar het voetbal in de verloren wedstrijden tegen AZ en FC Groningen was hoopgevend. SC Cambuur verloor drie keer op rij en met name het 3-0 verlies bij mede-promovendus Go Ahead Eagles kwam twee weken geleden behoorlijk aan bij de Friezen.

N.E.C. en SC Cambuur speelden dit seizoen al twee keer eerder tegen elkaar. In Nijmegen gingen de Friezen er met een 2-3 overwinning vandoor, terwijl in het bekertoernooi  (in Leeuwarden) N.E.C. juist aan het langste eind trok, door doelpunten van Ole Romeny en Dirk Proper (1-2). Van de laatste tien wedstrijden tegen SC Cambuur wist N.E.C. er maar twee te winnen: de genoemde bekerwedstrijd én de thuiswedstrijd in het seizoen 2017-2018 (3-1, twee doelpunten van Mohamed Rayhi en een treffer van Steeven Langil).

Voor een competitie-overwinning in een uitwedstrijd tegen SC Cambuur moeten we een gigantische sprong in de tijd maken. In 1989 (!) won N.E.C. met 0-2, door doelpunten van Evert Radstaat en Edwin de Wijs. In de wetenschap dat het een wedstrijd betrof in de Eerste Divisie, waar op dat moment ook nog ploegen als FC Wageningen, DS’79 en SVV actief waren, kunnen we gerust stellen dat het véél te lang geleden is dat de drie punten uit Leeuwarden werden meegenomen. Laten we hopen dat daar vanmiddag meteen verandering in gebracht gaat worden!

N.E.C. moet dat in ieder geval doen zonder Edgar Barreto, die nog geblesseerd is. Mikkel Duelund keert wel terug in de selectie. Of Bart van Rooij er bij is, is nog de vraag. De rechtsback was ziek. De wedstrijd staat onder leiding van Pol van Boekel en de aftrap is om 16.45 uur. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN.