NIEUWS

Voorbeschouwing Excelsior - N.E.C.

datum icoon 19-02-2023
readtime icoon 3 min leestijd

N.E.C. neemt het vanavond op Woudenstein op tegen Excelsior, de nummer veertien van de ranglijst. Het lijkt op voorhand een duel van aanhaken of afhaken te worden voor N.E.C. en de belangen zijn derhalve groot. Gesteund door een vol uitvak zal de ploeg gaan strijden voor een broodnodige overwinning.

Wat het meest opvalt bij een blik op de prestaties van Excelsior is het doelsaldo van de Kralingers. Dat is (in ieder geval tot het begin van dit weekend) het slechtst van alle achttien ploegen in de Eredivisie. Waar N.E.C. een doelsaldo heeft van +2, noteert Excelsior een saldo van -28. De Rotterdammers kregen in 21 wedstrijden maar liefst 48 doelpunten tegen. Ter vergelijking: bij N.E.C. waren dat er 22.

Ook afgelopen weekend was het weer vissen geblazen voor doelman Stijn van Gassel, toen Excelsior met 5-0 over de knie ging bij AZ. Opvallend daarbij was dat alle vijf de doelpunten vielen tussen de 20e en de 38e minuut van de wedstrijd. Toch staat Excelsior op de ranglijst slecht vier punten achter N.E.C. en dat geeft meteen het belang van het treffen in Rotterdam aan. Een overwinning (alweer vier wedstrijden geleden voor N.E.C.) is meer dan welkom voor de ploeg van Rogier Meijer. Enerzijds om aansluiting te houden met de ploegen boven N.E.C., maar zeker ook om niet te angstig naar beneden te hoeven kijken.

N.E.C. speelde afgelopen weekend in eigen huis met 0-0 gelijk tegen SC Cambuur. Als het vizier wat scherper was afgesteld waren de punten in Nijmegen gebleven, maar nu mocht de nummer laatst van de Eredivisie er eentje mee naar Friesland nemen. In de wedstrijd tegen de Leeuwarders kreeg Oussama Tannane zijn vijfde gele kaart, waardoor de middenvelder tegen Excelsior zal moeten toekijken.

Eerder dit seizoen speelden N.E.C. en Excelsior in Nijmegen met 1-1 gelijk. N.E.C. stevende na een doelpunt van Dimata af op de winst, maar kreeg in de 88e minuut een domper te verwerken toen Lazaros Lamprou ineens fraai raak schoot. In totaal speelde N.E.C. al 56 keer tegen Excelsior, waarin de balans doorslaat in Nijmeegs voordeel. N.E.C. wist namelijk 26 keer te winnen, Excelsior achttien keer en twaalf keer bleef het gelijk.

Rogier Meijer lijkt ten opzichte van vorige week wat te veranderen aan zijn basiselftal. Ibrahim Cissoko zal waarschijnlijk genoegen moeten nemen met een plekje op de bank, zijn plaats in de voorhoede wordt dan overgenomen door Magnus Mattsson. Achterin is Bart van Rooij op het moment van schrijven nog een twijfelgeval. Mocht hij niet fit genoeg zijn om te spelen, dan zal op zijn plaats waarschijnlijk de naam van Calvin Verdonk worden ingevuld. Oussama Tannane ontbreekt zoals gezegd noodgedwongen op het wedstrijdformulier. Jordy Bruijn zal waarschijnlijk zijn vervanger zijn.

De aftrap in Rotterdam is vanavond om 20.00 uur. De leiding is in handen van scheidsrechter Martin van den Kerkhof. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op het open kanaal van ESPN.

Door Teun van Thiel