NIEUWS

Feitjes en weetjes Vitesse - N.E.C. 

datum icoon 13-01-2023
readtime icoon 3 min leestijd

Aanstaande zondag staat voor N.E.C. een belangrijke wedstrijd op het programma: de Gelderse derby. De ploeg van trainer Rogier Meijer zal het om 12.15 uur in de GelreDome opnemen tegen Vitesse. 

De Nijmegenaren reizen met een goed gevoel af naar de hoofdstad van Gelderland. Almere City FC werd namelijk woensdag in het bekertoernooi eenvoudig met 0-4 aan de kant gezet. Vitesse werd op 19 oktober 2022 al uitgeschakeld in de KNVB Beker. Vitesse kwam destijds tegen tweede divisionist Kozakken Boys niet verder dan een 2-2 gelijkspel, waarna de ploeg uit Werkendam de betere strafschoppen nam. 

In de gehele historie van de clubs is de derby 98 keer gespeeld, waarin N.E.C. 38 keer aan het langste eind trok, er 28 keer gelijk werd gespeeld en de ploeg uit Arnhem 32 keer wist te winnen. De balans in de Eredivisie is echter niet zo positief. In de historie werd er pas drie keer gewonnen in Arnhem. De laatste winst dateert van tien jaar geleden toen Leroy George Nijmegen in extase bracht door een afgevallen corner binnen te jagen. De beelden zullen bij menig N.E.C.’er nog op het netvlies staan.

Vitesse bekleedt momenteel de 14e plaats op de Eredivisieranglijst. De ploeg van hoofdtrainer Phillip Cocu won dit seizoen drie wedstrijden, speelde vijf keer gelijk en verloor al zeven keer in vijftien competitiewedstrijden. N.E.C. staat momenteel met hetzelfde aantal wedstrijden in het linkerrijtje op de 9e plaats met achttien punten.

In het laatste onderlinge treffen met de Arnhemmers ging N.E.C. met 1-4 onderuit. Nadat de in de rust ingevallen Mikkel Duelund in de 49e minuut scoorde, ging Vitesse er dankzij goals van Danilho Doekhi, Dominik Oroz (2x) en Thomas Buitink met de winst vandoor. 

Vitesse hield, net als N.E.C., afgelopen weekend een topclub van de winst af. In Alkmaar snoepte de Arnhemmers twee punten van nummer vijf AZ af. Net als N.E.C. - Ajax eindigde de wedstrijd in het AFAS Stadion in 1-1. 

Afgelopen dinsdag werd bekend dat Vitesse de 31-jarige verdediger Nicolas Isimat-Mirin aan de selectie heeft toegevoegd. Het is nog onbekend of de Fransman met Guadeloupse roots zondag aan de aftrap zal verschijnen. 

Het duel van aankomende zondag zal onder leiding staan van Danny Makkelie. Hij zal op het veld geassisteerd worden door de heren Steegstra en De Vries. De heer Lindhout zal als VAR-arbiter vanuit Zeist zijn adviezen delen. De heer Van Kampen assisteert hem hierbij.