NIEUWS

Feitjes en weetjes N.E.C. - Excelsior 

datum icoon 07-10-2022
readtime icoon 3 min leestijd

Zaterdagavond staat voor N.E.C. een thuiswedstrijd tegen Excelsior op het programma. Om 21.00 uur treden beide ploegen aan in het Goffertstadion in Nijmegen. Lees hieronder de feitjes en weetjes over dit onderlinge treffen.  

De allereerste wedstrijd tegen Excelsior dateert uit 1964. Op het toenmalige Woudenstein werd Excelsior onder toeziend oog van 3500 toeschouwers met 2-3 verslagen. De doelpunten aan de kant van N.E.C. kwamen op naam van Theo van Doorneveld en Bennie Werts (tweemaal). 

Excelsior werd opgericht op 23 juli 1902 door een groepje Kralingse vrienden dat regelmatig bijeenkwam op Woudestein om met elkaar te voetballen. Excelsior speelt zijn thuiswedstrijden in het Van Donge & De Roo Stadion, dat na de uitbreiding in zomer van 2016 plaats biedt aan 4.400 toeschouwers. 

De Kralingers keerden dit seizoen na drie jaar Keuken Kampioen Divisie terug naar het hoogste niveau in Nederland. Na een krankzinnig voetbalgevecht verzekerde de ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen zich ten koste van ADO Den Haag van een plekje in de Eredivisie. 

N.E.C. en Excelsior waren 55 keer eerder elkaars tegenstander in officiële ontmoetingen (beker en competitie). N.E.C. won 26 keer, verloor achttien ontmoetingen en elf keer werden de punten verdeeld.  

De laatste keer dat beide ploegen in competitieverband tegenover elkaar stonden, op 9 april 2021, ging N.E.C. met 2-1 onderuit in het Van Donge & De Roo Stadion. De Nijmegenaren kwamen na een kwartier spelen via de voet van Javier Vet op voorsprong. Dankzij twee goals van Joel Zwarts trok de ploeg uit de Rotterdamse wijk Kralingen uiteindelijk aan het langste eind.  

Excelsior en N.E.C. hebben momenteel beide negen punten. De Nijmegenaren heeft dit aantal aan één winst en zes gelijke spelen te danken. De Roodzwarten wonnen tot dusver 3 keer en verloren haar overige vijf wedstrijden. De Rotterdammers remiseerden dit seizoen - evenals PSV - nog niet.   

De promovendus krijgt veel goals om de oren. Doelman Stijn van Gassel heeft al negentien keer moeten vissen dit seizoen en hield alleen in de openingswedstrijd tegen SC Cambuur zijn doel schoon. Alleen hekkensluiter FC Volendam heeft meer tegengoals (23).  

Het duel van zaterdagavond in het Goffertstadion staat onder leiding van scheidsrechter Sander van der Eijk. Hij wordt daarbij geassisteerd door de heren Polman en Frijn. Vierde official is Marc Nagtegaal. Als VAR neemt de heer Teuben plaats in Zeist en hij wordt daarbij geassisteerd door de heer Been.