NIEUWS

Feitjes en weetjes PSV - N.E.C.  

datum icoon 28-10-2022
readtime icoon 3 min leestijd
Zondagmiddag staat voor N.E.C. de uitwedstrijd tegen PSV op het programma. Om 14.30 uur zal de aftrap plaatsvinden in het Philips Stadion. Kom aan de hand van deze leuke feitjes en weetjes alvast in de stemming voor de ontmoeting met de Eindhovenaren.

PSV werd op 31 augustus 1913 opgericht als sportvereniging van Philips-medewerkers. De thuisbasis van de Eindhovenaren is het Philips Stadion dat aan 36.500 toeschouwers ruimte biedt. 

In de Eredivisie staat de ploeg van trainer Ruud van Nistelrooij momenteel met 24 punten uit elf wedstrijden op de 2e plek, vier punten achter koploper Ajax. De lampjes scoorden al 37 keer deze jaargang (3,4 goals per wedstrijd). N.E.C. heeft meer moeite met scoren: 12 goals uit 11 wedstrijden (1,1 goals per wedstrijd). 

Cody Gakpo is momenteel dé man in vorm. De 23-jarige voorhoedespeler was al goed voor negen goals in de Eredivisie en bereidde een even groot aantal goals voor. De 9-voudig international staat met zijn doelsaldo op poleposition voor de strijd om de Willy van der Kuijlen-trofee.

Met 37.000 punten staat PSV op de UEFA-ranglijst van beste clubs in Europa momenteel op de 42e plek. In de Europa League komen de rood-witten uit in Groep A, waar ze met het Engelse Arsenal, het Noorse Bodø/Glimt en het Zwitserse FC Zürich ingedeeld zijn. Gisteravond stond voor PSV de Europese thuiswedstrijd tegen Premier League koploper Arsenal op het programma. De Eindhovenaren trokken na negentig minuten voetballen, dankzij goals van Joey Veerman en Luuk de Jong, aan het langste eind en verzekerden zich van een plekje in de play-offs van de Europa League. 

Midden jaren 70 was de eerste ‘gouden periode’ voor PSV. Vanaf het seizoen 1973/74 won PSV meerdere landskampioenschappen en nationale bekers, met spelers zoals Willy van der Kuijlen en René van de Kerkhof. In 1978 werd ook voor het eerst de UEFA Cup gewonnen door te winnen van SC Bastia. 

In de tweede helft van de jaren 80 begon de beste periode in de clubgeschiedenis van de Eindhovenaren. Tussen 1985-1986 en 1991-1992 werd PSV zes keer landskampioen en won men drie keer de KNVB Beker. Op 25 mei 1988 werd bovendien het toernooi van de Europacup I gewonnen onder leiding van trainer Guus Hiddink. Bekende spelers van die tijd waren Hans van Breukelen, Ronald Koeman en Wim Kieft.

N.E.C. en PSV waren 82 keer eerder elkaars tegenstander in de Eredivisie en uit de cijfers blijkt dit over het algemeen een zware klus te zijn voor de Nijmeegse formatie. Zes keer werd er gewonnen, 59 keer verloren en 17 keer remiseerden de ploegen. N.E.C. won nog nooit een uitwedstrijd bij de Eindhovenaren, maar hier kan zondagmiddag wellicht verandering in worden gebracht. 

Het duel in het Philips Stadion staat onder leiding van scheidsrechter Martin van den Kerkhof. Hij wordt daarbij geassisteerd door de heren Brondijk en Bodde. Vierde official is de heer Gerrets. Als VAR neemt de heer Van der Eijk plaats in Zeist en hij wordt daarbij geassisteerd door de heer Ozinga.