Gedragscommissie
N.E.C. Nijmegen streeft naar veilig, gastvrij en toegankelijk voetbal, waarbij het uitgangspunt is om elke bezoeker een prettige wedstrijdbeleving in het Goffertstadion te bezorgen.
Doordat bezoekers zich met het kopen van een toegangsbewijs conformeren aan het huisreglement van Betaald Voetbal organisatie N.E.C. BV en aan de Standaardvoorwaarden van de KNVB tracht N.E.C. dit doel te bereiken. Tevens gelden de bepalingen uit de strafwetgeving dat gedrag dat buiten het stadion strafbaar is, ook binnen het stadion strafbaar is.
Bij een overtreding kan een sanctie worden opgelegd. Een stadionverbod kan worden opgelegd door de Gedragscommissie van Betaald Voetbal N.E.C BV en/of door de KNVB. De Gedragscommissie van Betaald Voetbal N.E.C. BV kan alleen lokale stadionverboden opleggen voor zowel de thuis- als voor de door Betaald Voetbal N.E.C. BV georganiseerde uitwedstrijden. De KNVB legt landelijke stadionverboden op, de KNVB ‘Richtlijn termijn stadionverbod’ maakt deel uit van dit Huishoudelijk Reglement.
Veiligheidsregels
Indien een SeizoenClubCard of een toegangskaart voor een wedstrijd is aangeschaft, verklaart de koper zich automatisch akkoord met het Huisreglement van Betaald Voetbal N.E.C. BV en de Standaardvoorwaarden van de KNVB. Verkoop en/of afgifte van een ClubCard of SeizoenClubCard en een toegangskaart geschiedt onder de door de KNVB bij de Griffie van de Arrondissementsrechtbank te Utrecht onder nummer 181/2002 gedeponeerde voorwaarden.
Het is onder andere niet toegestaan om:
· Zich te bevinden op andere plaatsen dan tribuneplaatsen;
· Flessen, glazen, blikjes, vuurwerk, steek-, stoot- en vuurwapens of andere voorwerpen mee te
nemen die als wapen aangewend kunnen worden;
· Vuurwerk, fakkels of gastoeters voorhanden te hebben of af te steken;
· Een vuvuzela, ook wel Zuid-Afrikaanse voetbaltoeter, mee te nemen;
· Alcoholische dranken en/of andere het gedrag mogelijk beïnvloedende stof mee te nemen of
onder invloed te zijn;
· Te gooien met enig voorwerp of vloeistof;
· Spandoeken met, in de ogen van veiligheidsorganisatie, stewards, beveiligingspersoneel en/of
politie, discriminerende of provocerende teksten mee te nemen;
· Video-opnamen te maken, of andere audiovisuele vastleggingen.
Ander ongewenst gedrag
Elke handeling of uiting (situationeel bepalend) waarmee of waardoor N.E.C of haar supporters in diskrediet worden gebracht of in haar goede naam worden aangetast. Deze handeling dient redelijkerwijs in verband te kunnen worden gebracht met een wedstrijd, training, evenement of andere activiteit van N.E.C., waarbij het niet van belang is welk team, afdeling of geleding van N.E.C. hierbij betrokken is.
Misdragingen / ongewenst gedrag kunnen N.E.C. niet alleen boetes opleveren, maar ook een negatief imago.
Dit kan nooit de bedoeling zijn. Indien er ongewenst/strafbaar gedrag wordt geconstateerd door camerabeelden en/of door waarneming van veiligheidspersoneel, ketenpartners en/of waarnemer KNVB, of als er zich een incident heeft voorgedaan, wordt er door de veiligheidsorganisatie een meldingsformulier/ verklaring opgesteld. De betrokkene wordt per brief op de hoogte gesteld van de getroffen maatregelen en/of procedure.
Wanneer u te maken krijgt met, of vragen hebt over de Gedragscommissie of een stadionverbod kunt u contact opnemen met info@nec-nijmegen.nl en/of SLO’er hilde.boerstal@nec-nijmegen.nl
Stadionverboden
Het ‘stadionverbod’ is tot stand gekomen naar aanleiding van gemaakte afspraken tussen de KNVB, de betaald voetbalorganisaties, de gemeenten, de politie en het Openbaar Ministerie, om een mogelijkheid te hebben en een aanpak te creëren in het kader van bestrijding van voetbalvandalisme.
De taken en verantwoordelijkheden van de hiervoor genoemde organisaties staan beschreven in het Beleidskader Bestrijding Voetbalvandalisme 2005’.
Een stadionverbod is één van de maatregelen die genomen kan worden om voetbalvandalisme te bestrijden. De Gedragscommissie kan op grond van het huishoudelijk reglement van N.E.C. personen de toegang tot het stadion ontzeggen. Een supporter krijgt een (lokaal) stadionverbod opgelegd indien hij of zij zich bij of rondom voetbalwedstrijden van N.E.C. heeft misdragen.
Men heeft zich misdragen indien:
· Hij/zij zich niet houdt aan de voorschriften van de KNVB; in het bijzonder gelden hier de
Standaardvoorwaarden KNVB en de Richtlijn termijn stadionverboden.
· Hij/zij zich niet houdt aan het Huishoudelijk Reglement van N.E.C.
· Door middel van het CCTV (Complete camerasystemen) is waargenomen dat hij/zij zich heeft
misdragen in of op het stadion(terrein).
· Door (tenminste) twee getuigen (veelal stewards en/of beveiligers) is waargenomen dat hij/zij zich
heeft misdragen.
· Door (tenminste) één politiefunctionaris is waargenomen dat hij/zij zich heeft misdragen.
Soorten stadionverboden
Bij stadionverboden moet onderscheid gemaakt worden in de begrippen lokaal/landelijk, voorwaardelijk/onvoorwaardelijk en civielrechtelijk/strafrechtelijk. In het vervolg van deze notitie worden de onderscheiden begrippen beschreven.
Lokaal
Wanneer duidelijk is dat een supporter daadwerkelijk schuldig is kan worden besloten om een stadionverbod lokaal te houden. Een lokaal stadionverbod heeft betrekking op het stadion(terrein) van N.E.C. Nijmegen. Een houder van een lokaal stadionverbod wordt ook de toegang ontzegd voor alle wedstrijden en evenementen waaraan de BVO N.E.C. Nijmegen deelneemt.
"Een lokaal stadionverbod opgelegd door N.E.C. houdt in dat u zich voor, tijdens en na afloop van een wedstrijd en/of evenement van N.E.C. dient te onthouden van het vertoeven in of rond het stadion (in of buiten Nederland) met bijbehorende gebouwen en terreinen, daardoor mede begrepen de toegangen en toegangswegen – waar een voetbalwedstrijd en/of evenement wordt gehouden, waaraan N.E.C. deelneemt". N.E.C. hanteert hier de 4 uurs regel.
Landelijk
Aan personen die zogeheten ‘voetbal gerelateerd (zoals overlast gevend) wangedrag’ hebben vertoond kan de KNVB een stadionverbod en/of een geldboete opleggen. De procedure kan ook via een strafrechtelijk proces lopen.
Supporters met een landelijk stadionverbod mogen zich voor, tijdens en na afloop van de hierna genoemde wedstrijden niet in of in de buurt van het stadion bevinden. Uitdrukkelijk wordt opgemerkt dat een stadionverbod zich niet beperkt tot de voetbalwedstrijden van de favoriete betaald voetbalorganisatie. Landelijke stadionverboden gelden voor alle eerste en tweede elftallen van teams betrokken bij onderstaande duels:
Alle voetbalwedstrijden in de Eredivisie dan wel alle voetbalwedstrijden in de Keuken Kampioen
Divisie;Alle voetbalwedstrijden, in binnen- en buitenland, van het Nederlands Elftal en andere vertegenwoordigende elftallen van de KNVB, zoals Jong Oranje;
Alle voetbalwedstrijden in het kader van de KNVB-beker;
Alle voetbalwedstrijden, in binnen- en buitenland, waaraan een Nederlandse betaald
voetbalorganisatie deelneemt, waaronder doch niet beperkt tot voetbalwedstrijden in het kader van
de Champions League en de Europa League.Evenementen die plaatsvinden in een stadion of op een (voetbal)terrein alsmede de bijbehorende gebouwen en terreinen, daaronder begrepen de toegangen en toegangswegen, dan wel van clubs die deelnemen aan de Eredivisie, Eerste Divisie en/of Eredivisie vrouwen.
Civielrechtelijk versus Strafrechtelijk
Alle door de KNVB en namens N.E.C. opgelegde stadionverboden zijn civielrechtelijk van aard. Naast een civielrechtelijk stadionverbod kan een strafrechter een strafrechtelijk stadionverbod opleggen. De Gedragscommissie van N.E.C. heeft hier geen enkele invloed op.
Het Openbaar Ministerie eist een strafrechtelijk stadionverbod indien er sprake is van ernstig voetbalgeweld (strafbare feiten die een gevaar betekenen voor de veiligheid en/of de gezondheid van personen en/of goederen) of van een voetbalvandaal die reeds eerder veroordeeld is.
Het Openbaar Ministerie kan de aanhouding van een strafbaar feit melden bij de KNVB middels het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV). Op basis van de verkregen informatie kan de KNVB overgaan tot het opleggen van een landelijk (civielrechtelijk) stadionverbod en mogelijk een boete. Dit staat dus los van een eventueel besluit van een strafrechter, die een strafrechtelijk stadionverbod kan opleggen en/of een andere vorm van straf.
Als een strafrechtzaak wordt geseponeerd (niet verder wordt behandeld), of als er sprake is van ontslag van rechtsvervolging (als het feit of de verdachte niet strafbaar is) of er volgt vrijspraak (als er geen of onvoldoende bewijs is) betekent dit niet altijd automatisch het intrekken van het stadionverbod (civielrechtelijk verbod).
Voor de hoogte van het civielrechtelijk stadionverbod en de geldboete hanteert de KNVB de ‘Richtlijn termijn stadionverbod’ als uitgangspunt, waarin per gedraging sancties staan vermeld.
De start datum van een landelijk (civielrechtelijk) stadionverbod is de datum waarop het stadionverbod wordt uitgevaardigd door de KNVB aan de betrokken supporter.
Als het een strafrechtelijk zaak betreft, ontzegt N.E.C. (op basis van afspraken tussen club, gemeente, politie en het OM) de betreffende supporter direct de toegang tot alle wedstrijden van N.E.C. De brief die dan wordt verstuurd betreft een (Lokaal) stadionverbod, hangende het onderzoek en/of doormelding KNVB.
SOV (stadion omgevingsverbod)
Op grond van artikel 2.2.11 van de Algemene Plaatselijke Verordening en de beleidsregels stadionomgevingsverboden kan er naast het opgelegde stadionverbod een stadionomgevingsverbod (SOV) opgelegd worden. Dit verbod houdt in dat het 4 uur voor aanvang van een voetbalwedstrijd tot 4 uur na afloop van de voetbalwedstrijd gespeeld in het Goffertstadion, verboden is zich, anders dan in een openbaar middel van vervoer, te bevinden in de omgeving van het Goffertstadion. Het gebied waarvoor een SOV wordt opgelegd wordt omsloten door de volgende wegen: Hatertseweg – Weg door Jonkerbosch – Tarweweg – Nieuwe Dukenburgseweg – Muntweg – Wezenlaan – Slotemaker de Bruineweg. De wegen zelf maken geen deel uit van het gebied waarvoor het stadionomgevingsverbod van toepassing is.
Het SOV is in eerste instantie voor de duur van 24 maanden en wordt opgelegd door de Gemeente Nijmegen.
Voorwaardelijk versus onvoorwaardelijk
Het begrip voorwaardelijk betekent dat men onder (algemene en/of bijzondere) voorwaarde(n) de uit- en/of thuiswedstrijden van N.E.C. mag blijven bezoeken. Eventuele bijzondere voorwaarden hebben betrekking op de persoon van de overtreder.
Bij een onvoorwaardelijk stadionverbod is men gedurende een bepaalde tijd niet welkom. De ingangsdatum van het stadionverbod is (meestal) de datum van dagtekening van de brief.
Oplegging stadionverboden
Een landelijk stadionverbod wordt opgelegd door de KNVB. Voor aanvullende informatie wordt verwezen naar de internetsite van de KNVB. Een strafrechtelijk stadionverbod wordt opgelegd door een strafrechter.
Een lokaal stadionverbod wordt opgelegd door de Gedragscommissie van N.E.C.. De Gedragscommissie valt rechtstreeks onder de directie van N.E.C.
Duur lokaal stadionverbod
Hoewel het N.E.C. vrij staat de duur van een stadionverbod te bepalen, zoekt de Gedragscommissie bij het bepalen van de duur van een stadionverbod in beginsel aansluiting bij de door de KNVB gehanteerde richtlijnen.
Kennisgeving stadionverbod
Een landelijk stadionverbod wordt door de KNVB bij deurwaardersexploot aangezegd. Indien er sprake is van een lokaal stadionverbod dan ontvangt de overtreder, na de mondelinge behandeling van de zaak een aangetekend schrijven van de Gedragscommissie. Het schrijven bevat in ieder geval de verweten misdraging en de duur van de daaraan gekoppelde termijn van het (onvoorwaardelijke, dan wel voorwaardelijke) stadionverbod.
Beklag
De KNVB kent een beroepsmogelijkheid ten aanzien van landelijke stadionverboden. Voor informatie daarover wordt verwezen naar de internetsite van de KNVB.
Gedragscommissie BVO N.E.C.
Huishoudelijk reglement Gedragscommissie
1. Doel van de commissie
N.E.C. heeft ten behoeve van haar eigen supporters een Gedragscommissie aangesteld. Op voordracht van Betaald Voetbal N.E.C BV bepaalt de Gedragscommissie of een voorgedragen persoon in aanmerking komt voor een lokaal stadionverbod of andere sanctie. De Gedragscommissie legt het lokale stadionverbod c.q. de sanctie namens Betaald Voetbal N.E.C. BV op. Daarnaast geeft de Gedragscommissie gevraagd en ongevraagd advies aan het bestuur van Betaald N.E.C. BV betreffende veiligheid in het algemeen en stadionverboden in het bijzonder
2. Samenstelling
Leden van de commissie worden benoemd door de directie van Betaald Voetbal N.E.C. BV voor een periode van twee jaar. Verlenging van voornoemde periode is mogelijk. De twee of meer leden zijn onafhankelijk en hebben geen dienstverband bij N.E.C. Ook hebben zij geen lidmaatschap bij een supportersvereniging van de club.
3. Opleggen van een stadionverbod
Op basis van de verklaringen van veiligheidspersoneel, (indien beschikbaar) beeldmateriaal, het eventuele verweerschrift en/of het mondeling verweer van de supporter heeft de Gedragscommissie bevoegdheid tot het treffen van de volgende maatregelen:
Geen maatregel;
Vervolggesprek bij de Gedragscommissie en/of de SLO gericht op ongewenst gedrag versus gewenst gedrag. Indien nodig wordt er aangestuurd op extra begeleiding en/of hulpverlening (drang/dwang). De supporter krijgt een brief van de SLO van de N.E.C. om samen vervolgstappen te bepalen. De SLO’er geeft een terugkoppeling aan de Gedragscommissie over het verloop;
Het verstrekken van een officiële schriftelijke waarschuwing (bij first-offenders, die lichte vergrijpen hebben gepleegd. Hiervan ontvang je schriftelijk bericht. De seizoen-of clubkaart wordt niet geblokkeerd;
Supporters van 21 jaar en/of jonger die een officiële waarschuwing ontvangen kan gevraagd worden om een gesprek aan te gaan met de SLO van N.E.C. en/of de betrokken jongerenwerker van het preventief supportersproject. Dit gesprek kan aangevraagd worden via het volgende mailadres hilde.boerstal@nec-nijmegen.nl of via telefoonnummer/ whatsapp 06 -82 97 65 73. Het gesprek dient binnen 6 weken na dagtekening van de brief waarmee de waarschuwing wordt bekend gemaakt plaats te vinden. Is dit niet het geval dan kan de seizoen en/of clubkaart geblokkeerd worden tot aan het moment dat het gesprek heeft plaatsgevonden;
Een voorwaardelijk lokaal stadionverbod met proeftijd;
Een lokaal stadionverbod, zonder doormelding naar de KNVB;
Een voorlopig lokaal stadionverbod, inclusief doormelding door N.E.C. naar de KNVB;
Uitsluiting van door Betaald Voetbal N.E.C. BV georganiseerd vervoer naar uitwedstrijden;
Een alternatieve straf;
Het betalen van een schadevergoeding;
Voor wat betreft de lengte van de stadionverboden wordt aangesloten bij de richtlijnen van de KNVB; de directie van N.E.C. Nijmegen behoudt zich echter het recht voor daar in voorkomende gevallen vanaf te wijken.
Procedure
Uitgangspunt is dat als er wangedrag wordt geconstateerd, dit wordt gemeld aan de Veiligheidscoördinator van Betaald voetbal N.E.C. BV. De Veiligheidscoördinator verzamelt de NAW-gegevens van de betrokken persoon. De Veiligheidscoördinator informeert, in het geval hij van mening is dat de betrokken persoon mogelijk in aanmerking komt voor een stadionverbod dan wel andere sanctie, de betreffende supporter met een brief. In deze brief wordt de supporter uitgenodigd en zal het tenlastegelegde worden vermeld op basis waarvan de Gedragscommissie een oordeel zal vellen. De gedaagde persoon, krijgt tijdens de hoorzitting de gelegenheid zijn of haar verhaal weer te geven over de vermeende overtreding. De persoon kan voorafgaand of tijdens de hoorzitting ook zelf bewijsmateriaal inbrengen. Wanneer de Gedragscommissie voldoende weet, wordt de gedaagde persoon verzocht de vergaderruimte te verlaten.
Tijdens het gesprek krijgt de betrokkene de gelegenheid tot hoor en wederhoor. Na afloop van het gesprek stelt de Gedragscommissie een advies op voor het bestuur van N.E.C. Nijmegen. De Gedragscommissie adviseert na het gesprek de directie, veiligheidscoördinator en de SLO over de op te leggen sanctie(s), die in redelijke verhouding staan tot de gepleegde regelovertreding.
De Gedragscommissie streeft ernaar de beslissing binnen één week na de hoorzitting per brief (gewone post en aangetekend, verzonden door Betaald Voetbal N.E.C. BV) bekend te maken.
Ondersteuning
Indien de supporter ondersteuning behoeft kan hij / zij contact opnemen met een afgevaardigde van de supportersvereniging. Het email adres staat vermeld in de brief. De afgevaardigden is objectief en kan de zitting bijwonen om het proces te bewaken.
Daarnaast kan de supporter zowel vooraf als achteraf contact opnemen met de SLO van de club. Zij kan ondersteuning bieden in de vorm van persoonlijk advies en informatie rondom de procedure.
Indien de supporter minderjarig (tot 18 jaar) is op het moment van het incident zullen ouders op de hoogte gebracht worden door N.E.C. Ouder(s) en/of verzorger(s) wordt gevraagd aanwezig te zijn tijdens de zitting van de Gedragscommissie
Alternatief traject
In een aantal gevallen is het mogelijk om een alternatief traject aan te vragen. De voorwaarden voor deelname aan het traject:
· Je dient een 'first offender' te zijn
· De aard van de overtreding en de termijn van het stadionverbod
· Goedkeuring van de KNVB (bij een landelijk stadionverbod)
· Goedkeuring van de Gedragscommissie
Een alternatief traject biedt de supporter de mogelijkheid om versneld terug te keren bij de wedstrijden van N.E.C. Tijdens het alternatieve traject, waaraan op vrijwillige basis wordt deelgenomen, staat centraal dat de supporters zich bewust worden van de fout die zij gemaakt hebben. Het aantal uren bij een alternatief traject is afhankelijk van het vergrijp en de gevolgen. In een dergelijk geval wordt de Richtlijn termijn stadionverboden van de KNVB gebruikt als uitgangspunt.
In overleg met betrokkene en de afdeling EDG, N.E.C. doelbewust en/of met maatschappelijke partners van het preventief supportersproject worden de uren ingepland en de inhoud van de straf bepaald. De SLO is verantwoordelijk voor het proces en de aansturing van het alternatieve traject.
De hierboven beschreven procedure is ook van toepassing als betrokkene het traject in gaat om een onvoorwaardelijk verbod om te laten zetten naar een voorwaardelijk verbod. Als betrokkene dit traject succesvol heeft doorlopen communiceert de SLO dit met de KNVB. De omzetting naar een voorwaardelijk verbod wordt pas van kracht indien dit door de KNVB is gecommuniceerd.
Een alternatief traject is niet mogelijk indien de supporter via strafrecht openbare geweldpleging ten laste is gelegd en bij het voorhanden hebben en/of afsteken van vuurwerk.
Slotbepaling
Betaald Voetbal N.E.C. BV kan het huisreglement te allen tijde wijzigen. Het aldus gewijzigde huisreglement wordt onmiddellijk na wijziging van kracht ter vervanging van het oude reglement en terstond gepubliceerd op de website www.nec-nijmegen.nl. Eventuele lopende zaken die reeds door Betaald Voetbal N.E.C. BV zijn voorgedragen aan de Gedragscommissie worden behandeld conform het reglement welk van toepassing is op moment van voordracht aan de Gedragscommissie.