NIEUWS

Feitjes en Weetjes NAC Breda - N.E.C.

datum icoon 28-10-2020
readtime icoon 4 min leestijd

Vrijdag lonkt voor N.E.C. de mogelijkheid om de ongeslagen reeks van vier wedstrijden uit te breiden naar vijf. In het Rat Verlegh Stadion zal de ploeg van Rogier Meijer aantreden tegen NAC Breda. Een affiche dat in het verleden vaak gespeeld werd op het hoogste niveau, maar de laatste seizoenen plaatsvindt in de Keuken Kampioen Divisie. Kom alvast in de stemming aan de hand van interessante feitjes en weetjes over de tegenstander en de komende wedstrijd. 

NAC is, net als N.E.C., een afkorting die voortkomt uit een fusie van twee clubs. Waar N.E.C. in 1910 ontstond uit de fusie tussen Eendracht en NVV Nijmegen, volgde NAC twee jaar later. In Breda sloten voetbalclubs NOAD en ADVENDO de handen ineen en vormde zo NAC, later werd daar de plaatsnaam ‘Breda’ aan toegevoegd. Bijzonder aan de clubnaam is dat het de langste naam van een voetbalclub ter wereld is. Volledig uitgeschreven staat de naam namelijk voor ‘Nooit Opgeven Altijd Doorzetten Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning Combinatie Breda’. Bij elkaar opgeteld zijn dit tachtig tekens. 

Zoals gezegd is zowel N.E.C. als NAC opgericht rond de eeuwwisseling, van ruim honderd jaar terug in de tijd. De eerste ontmoeting tussen Nijmegenaren en de Bredanaren dateert dan ook al uit 1930. Op de Hazenkamp (voormalige thuishaven van N.E.C.) gingen de Nijmegenaren echter hard onderuit en verloor met 0-5 van de ploeg uit Brabant. Dit was destijds een ontmoeting in het bekertoernooi. 

Na dit duel uit 1930 stonden de teams nog 98 keer tegenover elkaar, waarvan, zoals al eerder benoemd, het grootste deel in de Eredivisie. Maar liefst 68 keer was deze ontmoeting een Eredivisie-affiche, tegenover slechts 16 ontmoetingen op het tweede niveau van Nederland. De overige wedstrijden vonden plaats in andere competities. 

Kijkend naar de 98 onderlinge duels tussen de ploegen, is NAC vooralsnog het best uit de strijd gekomen. N.E.C. moest namelijk 39 keer haar meerdere herkennen in de Bredanaars, waar het zelf 26 keer wist te winnen en daarnaast eindigde er ook 33 duels in een remise.  

Ook de laatste jaren blijkt N.E.C. het vaak lastig te hebben in een wedstrijd met de Brabanders. Voor de laatste overwinning van de Nijmegenaren moeten we terug naar 2010, toen er na negentig minuten spelen een 4-2 stand te zien was op het scorebord van een uitverkochte Goffert. Met doelpunten van Bram Nuytinck, Arek Radomski en Patrick Pothuizen werd de ploeg uit Breda verslagen.  

Een ander interessant feitje over deze ontmoeting is dat er bijna altijd doelpunten vallen. Slechts vier keer was er bij het eindsignaal nog steeds de brilstand te zien op het scorebord. De laatste keer dat dit het geval was, was op 31 augustus 2002. 

Dit seizoen lijkt het wederom een moeilijke en spannende wedstrijd te worden. Zowel N.E.C. als NAC is terug te vinden bovenin op de ranglijst. Het zijn namelijk de vierde en vijfde ploeg in de huidige stand, waarbij NAC één plaatsje boven N.E.C. staat. Hoewel de Nijmegenaren de ploeg steeds beter op de rit lijken te krijgen, is er bij NAC inmiddels twee keer op rij verloren in de competitie. Ook in het doordeweekse bekerduel tegen Go Ahead Eagles ging de ploeg van Maurice Steijn hard onderuit met 6-0. N.E.C. wist afgelopen weekend echter nog met 2-1 te winnen van Go Ahead Eagles. Dit biedt perspectief voor de wedstrijd van komende vrijdag.  

Voor de Nijmegenaren stond er overigens doordeweeks geen bekerduel op de planning. In verband met de maatregelen rondom het coronavirus zijn bekerwedstrijden waarin een amateurploeg acteert uitgesteld.