N.E.C. heeft geen punten overgehouden aan de uitwedstrijd bij Excelsior. De formatie van trainer Rogier Meijer stond in de rust met 0-1 voor, maar gaf het in de tweede helft helemaal uit handen: 2-1.

Na drie teleurstellende resultaten op rij stond de uitwedstrijd bij Excelsior voor N.E.C. in het teken van eerherstel. Om de laatste serie wedstrijden richting de play-offs met een goed gevoel in te gaan was een overwinning met goed spel gewenst, maar de Rotterdammers wilden in de openingsfase nog niet echt meewerken aan dat plan. De eerste twee momenten waren voor Excelsior en gelukkig hadden zowel Luigi Bruins als Mats Wieffer het vizier nog niet op scherp staan, waardoor hun pogingen vanaf de rand van het strafschopgebied naast gingen. Na veertien minuten meldde N.E.C. zich ook op de vijandige helft. Na goed terugkoppen van Rangelo Janga schoot Elayis Tavsan voorlangs, maar daarmee werd wel een fase vol Nijmeegs gevaar ingeluid.

Javier Vet vuurde namelijk twee minuten later wél raak. De aanvallende middenvelder werd door Bart van Rooij in het strafschopgebied aangespeeld en vanuit de draai vond hij op bijzonder fraaie wijze de verre hoek, waardoor keeper De Fockert kansloos was en N.E.C. de leiding nam in Kralingen. Een prettig moment voor een doelpunt, want tot dat moment hadden de mannen van Meijer weinig grip op de wedstrijd. Door de goal steeg het vertrouwen en de marge had in het restant van de eerste helft verschillende keren verdubbeld moeten worden. Tavsan raakte met een kanonskogel de onderkant van de lat en spits Janga ging tot twee keer toe alleen op de keeper af, maar faalde. Excelsior werd in leven gelaten en wist daardoor de rust met een kleine achterstand te bereiken.

In het tweede bedrijf tapten de Kralingers meteen uit een ander vaatje. De druk werd opgevoerd en Mattijs Branderhorst moest al snel ingrijpen toen een vogelvrije Omarsson hard inkopte en diezelfde IJslander raakte even later ook de buitenkant van de paal. De gelijkmaker hing in de lucht en het was dan ook niet verrassend dat Joël Zwarts in minuut 61 de trekker overhaalde. Hij werd door de as in de diepte gestuurd en rondde zeer bekwaam af, waardoor N.E.C. weer van voor af aan moest beginnen. De ploeg had een paar minuten nodig om van de tik te bekomen en probeerde daarna met aanvallender voetbal weer gevaarlijk te worden. Op die manier moest de voorsprong dan weer in ere hersteld worden.

Het tegenovergestelde gebeurde echter. Tot kansen komen was er niet bij voor de ploeg uit de Keizerstad en Excelsior rook de mogelijkheid om zelfs voor drie punten te gaan. Een kwartier voor tijd bewees Zwarts dat ook. Hij was veel gretiger dan de N.E.C.-defensie om bij een bal te komen, worstelde zich voorbij twee bewakers en prikte de verdiende 2-1 tegen de touwen. Dat onheil hadden de Nijmegenaren volledig aan zichzelf te danken en in de tien laatste minuten van de wedstrijd moest er vervolgens alles aan gedaan worden om in ieder geval nog gelijk te spelen in Rotterdam. In de slotfase werd een goal van invaller Thomas Beekman afgekeurd en gooiden de Nijmegenaren nog wat ballen voor de pot, maar de gelijkmaker viel niet meer.